Nieuws

Eerste algenproductie gestart

Gepubliceerd op
12 juli 2013

Algaecom ontwikkelt, bouwt en realiseert productielocaties waar algen duurzaam groeien. De ambitie is om hierbij gebruik te maken van rookgassen en restwarmte van gastbedrijven. Omdat Dairy Campus deze restwarmte kan leveren zijn hier op een veld van 2500 m2 algenreactoren geplaatst.

Op het terrein bij Dairy Campus zijn alle benodigde faciliteiten aangelegd en aangesloten.
De mestvergister zorgt voor het biogas waarop de warmtekrachtkoppelling draait, deze zorgt voor elektriciteit en warmte. De uitlaatgassen die hierbij vrijkomen worden door Algaecom afgetapt en zijn met luchtslangen verbonden aan de algenreactoren. In deze uitlaatgassen zit veel CO2 wat een belangrijke voedingsstof is voor de groei van algen.

Algenreactoren zijn de hangende, doorzichtige en gesealde zakken. Het voordeel van deze zakken is dat er op een klein veld veel opbrengst gecreëerd kan worden en dat er op deze manier veel licht in kan stralen op de algen. Algen hebben namelijk naast CO2 ook warmte en licht nodig voor een snellere groei. Bovendien zorgen de gesloten zakken voor een puur product.

IMG_0855.JPG

Algen en producten uit algen zijn een bron van eiwitten en olie. De algen worden homogeen gekweekt, dat wil zeggen dat ze uit één soort bestaan. Er zijn verschillende soorten algen. Bij Dairy Campus kweekt men de zoutwateralg. Algen worden ingezet voor verschillende toepassingen in menselijke en dierlijke voeding. Bijvoorbeeld in de likstenen.