Nieuws

Chileense melkveehoudsters maken kennis met Europese zuivelsector

Gepubliceerd op
10 oktober 2013

Een delegatie van de Chileense zuivelonderneming COLUN, bestaande uit 14 melkveehoudsters en enkele adviseurs, maakt een rondreis door Europa om kennis te maken met de Europese zuivelsector. De dagen die ze in Nederland waren bezochten ze o.a. Friesland Campina, CRV en Wageningen UR/Dairy Campus.

Deze groep is nauw betrokken bij de productie van melk  en door de Chileense zuivelcoöperatie COLUN als ‘technologische kennisgroep’ georganiseerd. De deelneemsters zijn of eigenaar van een melkveebedrijf of engineer, dierenarts of agronoom en betrokken bij de dagelijkse gang van zaken en organisatie op de boerderij en de coöperatie. 

Het doel van de studiereis was vooral het  kennismaken en leren van de zuivelsector van verschillende Europese zuivellanden.  De groep was erg geïnteresseerd in melkproductie, houderijsystemen, dierenwelzijn en met name ook duurzame productie. Daarnaast toonde de groep veel belangstelling in de relatie tussen de melkveehouders en hun zuivelfabriek. In hun optiek staan Europese melkveebedrijven voor grote uitdagingen en ze willen graag weten hoe de melkveehouderij in Nederland hier mee omgaat.

Het automatisch melksysteem en de mestraffinage trok veel belangstelling. Dit is voor hen een nieuwe technologie die in Chili nog niet toegepast wordt.