Dierenartsen blijven up-to-date op Dairy Campus

Sinds vier jaar is de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) betrokken bij Dairy Campus. Vanaf 2016 verzorgen wij de bedrijfsbegeleiding met als doel om de studenten van het studiepad Landbouwhuisdieren van de Faculteit Diergeneeskunde, kennis te laten maken met de unieke onderzoeksmogelijkheden van Dairy Campus en de diergeneeskundige uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Betsie Krattley - dierenarts herkauwer - van ULP vertelt hoe dat in zijn werk gaat:

"Op Dairy Campus is ruimte voor 550 melkkoeien en droge koeien die worden gemolken in een 40-stands roterende GEA buitenmelker (type Performer) en een DeLaval melkrobot. Op het bedrijf zijn ruime mogelijkheden voor het uitvoeren van praktijkonderzoek op het gebied van voeding, milieu, emissie, weidegang, jongvee, welzijn en diverse andere onderzoeksgebieden. Door een dag mee te draaien met het bedrijfsbezoek krijgen de studenten een goede indruk van de mogelijkheden van het bedrijf en eisen die het doen van onderzoek stellen aan management en huisvesting van het bedrijf.

Daarnaast is er veel automatisering aanwezig, zoals een Triomatic Automatisch voersysteem, een voedingsstal voorzien van 64 Hokofarm voerbakken en een milieustal die is ingericht voor het uitvoeren van emissie-onderzoek. Ook zijn er veel verschillende ligbedden, vloersystemen, box afscheidingen en wordt er veel gebruik gemaakt van sensoren.

Alles bij elkaar maakt dit een inspirerende en leerzame omgeving voor studenten en voor ons als ULP is het natuurlijk ook interessant om goed op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten in de melkveehouderij. Daardoor kunnen we u ook blijven voorzien van het beste advies!
 
De belangrijkste rol voor ons als dierenarts is de preventie van dierziekten bij zowel de melkkoeien, droge koeien als het jongvee, omdat er alleen goed onderzoek gedaan kan worden met gezonde dieren. Daarnaast is, zoals op elk ander bedrijf, de vruchtbaarheid van de koeien op het bedrijf belangrijk.
 
Alleen al de analyse van de data van zo’n groot koppel koeien biedt een mooie uitdaging voor studenten, maar er zijn verder ook interessante opdrachten om uit te werken. Afgelopen jaren hebben de studenten dan ook diverse opdrachten uitgewerkt op het gebied van evaluatie van mastitisbehandelingen, het opstellen van diverse protocollen en kunnen studenten een keuzeweek volgen.
 
Kijk op deze site voor de actuele onderzoeken.