Nieuws

Hoe bepaal je het gemoed van een koe?

Gepubliceerd op
18 mei 2022

Emoties en stemmingen kleuren het leven van melkkoeien. Dit project gaat op zoek naar gemakkelijk toepasbare biomarkers anders dan bloed, die een meetbare indicatie zijn van welzijn bij melkkoeien vastgelegd met een gedragstest.

Wetenschappelijk kan de stemming van dieren worden beoordeeld door individueel optimisme te meten met behulp van een Judgment Bias Task. Deze taak is in ons onderzoek speciaal ontwikkeld voor melkkoeien, maar blijft te tijdrovend om op de boerderij te gebruiken. Daarom moeten er meer praktische indicatoren voor stemming worden geïdentificeerd, zodat boeren de stemming van hun koeien kunnen volgen, bijvoorbeeld met behulp van fysiologie.

In dit project werden koeien onder referentieomstandigheden gehuisvest voordat ze onder contrasterende omstandigheden werden gebracht om zogenaamd positieve of negatieve stemmingen op te wekken; en verschillende niet-invasieve fysiologische variabelen werden beoordeeld: haarcortisol, hartslagvariabiliteit en melkfluctuaties. Het onderzoek werd tussen mei en oktober 2018 uitgevoerd op Dairy Campus.

Conclusie

Geen van de variabelen varieerde volgens het continuüm van aangenaamheid dat wordt geschetst door de woonomstandigheden, wat suggereert dat ze geen onderscheid maken tussen positieve en negatieve stemmingen. Koeien met een angstig karakter hadden echter grotere melkfluctuaties wanneer ze naar de onaangename huisvestingsomstandigheden werden verplaatst. Bepaalde koeien kunnen dus kwetsbaarder zijn voor specifieke omstandigheden. Melkschommelingen kunnen helpen om een ​​lagere stemming bij koeien te detecteren.