Nieuws

Eerste lactatie COMKALF vaarzen eind 2020

Gepubliceerd op
4 januari 2021

Eind 2019 werd het laatste vaarskalf geboren dat deelneemt aan het project COMKalf. ‘Een jaar later zijn de eerste vaarzen na een verblijf op het opfokbedrijf teruggekeerd op Dairy Campus. Deze vaarzen staan op het punt van bevallen van hun eerste kalf.

Binnen het project COMKALF: ‘Conceptie op Maat voor een optimale ontwikkeling van het kalf’ worden de groei, gezondheid en ontwikkeling van deze vaarskalveren gevolgd van bevruchting tot en met hun eerste lactatie.
De kalveren binnen COMKALF zijn ontstaan uit bevruchting van koeien binnen het project 'Lactatie op Maat'. In totaal zijn dit er 58 (dit waren er 59, een is overleden). Begin 2022 worden de laatste vaarskalveren van de groep terugverwacht, vlak voor dat ze afkalven. 

Binnen dit project zijn koeien random verdeeld over verschillende wachttijden voor eerste inseminatie na afkalven : 50, 125 of 200 dagen. Dit wil zeggen dat de koeien een zeer verschillende stofwisselingsstatus hadden rondom de bevruchting. De  verwachting is dat de stofwisseling van de moeder rondom de bevruchting gevolgen heeft voor haar kalf, mogelijk zowel tijdens het vroeg als het latere leven.

Zodra de vaarzen binnen COMKalf zelf aan de melk komen, worden ze gedurende de eerste 100 dagen van hun eerste lactatie gemonitord qua productie en melksamenstelling. De gegevensverzameling van dit langdurige project zal naar verwachting doorlopen tot in 2022.

Lang levende veestapel

De verwachting is dat dit onderzoek nieuwe inzichten geeft op het gebied van de ontwikkeling van kalveren. Dit kan bijdragen aan het optimaliseren van het inseminatiemoment van melkkoeien en aan het verder verbeteren van de jongveeopfok.

CoMKALF wordt gefinancierd door het Melkveefonds en het Innovatieprogramma Dairy Campus.