Nieuws

Eet een koe gemaaide bossen

Gepubliceerd op
2 juli 2015

Afgelopen week zijn de bossen die in de percelen van de beweidingsproeven op Dairy Campus staan gemaaid. Het is de bedoeling dat de koeien de gemaaide bossen op gaan vreten.

In de beweidingsproef op Dairy Campus proberen we door middel van een zware veebezetting van zes koeien per hectare het weiden op een kleine huiskavel na te bootsen. Een kleine kavel betekent dat er weinig mogelijkheden zijn om weiden af te wisselen met maaien, waardoor het vaak moeilijk is om voldoende etgroen aan te kunnen bieden. Dit is vooral nu een probleem aangezien de grasgroei achterblijft door de droogte. Hierdoor zijn de koeien vaker dan gepland terug gekomen op eerder beweid land. Het gevolg is een behoorlijke oppervlakte bossen.

Nieuw Zeeland als voorbeeld

In Nieuw Zeeland proberen ze dit op te lossen door het perceel een dag voor dat de koeien er in gaan te maaien. Het is de bedoeling dat koeien daardoor de gemaaide bossen wel op gaan vreten. Voorwaarde is wel dat er sprake is van droge omstandigheden. Omdat de hoeveelheid bossen nu echt een probleem zijn gaan we dit Nieuw Zeelandse bossenmaaimethode een keer testen.

Kwalitatief zullen we niet het beste gras aanbieden, maar wellicht kan het helpen meer van het gegroeide gras en dus ook de bossen door de koeien op te laten nemen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan