Goedopgeleide zuiveltechnologen

Nieuws

Goedopgeleide zuiveltechnologen

Gepubliceerd op
21 april 2015

De Nederlandse zuivelsector wil graag dat Leeuwarden het centrum wordt voor praktijkgerichte zuiveltechnologie. Er dreigt een tekort aan goedopgeleide zuiveltechnologen, zeker nu er steeds meer melk wordt verwerkt in Friesland. De Friese netwerkorganisatie Dutch Dairy Chain heeft Hogeschool VHL gevraagd om met deze uitdaging aan de slag te gaan, en met succes.

Het meest recente resultaat van de Dutch Dairy Chain is de lancering van een Engelstalige minor 'Dairy Technology'. Docenten van Hogeschool VHL en het lectoraat Zuivelprocestechnologie van Peter de Jong hebben de handen ineen geslagen en samen hebben zij een curriculum opgezet voor de minor Dairy Technology.

Minor Dairy Technology

Op 2 februari 2015 is de minor van start gegaan. Lector Peter de Jong van het lectoraat Zuivelprocestechnologie legt uit: "In de minor houden studenten zich bezig met vragen als: Hoe komt een zuivelproduct in de schappen van de supermarkt terecht? Hoe hoort een zuivelproduct te smaken? En met welke zaken op het gebied van veiligheid en duurzaamheid moet ik rekening houden bij de totstandkoming van zuivelproducten?

Waardering

Voor deze nieuwe Engelstalige opleiding hadden zich zeventien studenten aangemeld. Onlangs zijn de studenten gevraagd naar hun ervaringen en zij gaven aan veel waardering te hebben voor de docenten die hen met veel enthousiasme en praktijkervaringen de beginselen bijbrengen van de interactie tussen zuivelprocessen en de producten die daarmee worden gemaakt.
Op basis van de evaluatie denkt het Lectoraat Zuivelprocestechnologie aan het verder verbreden van de zuivelopleiding met een major. Het is de bedoeling dat ook andere onderdelen uit de keten aandacht krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld melkwinning en gezondheidsaspecten van melk.

Dutch Dairy Chain

In het programma Dutch Dairy Chain bundelen grote spelers uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs de krachten om voorbereid te zijn op de toenemende behoefte aan personeel in de voedings- en zuivelketen. De unieke wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven zorgt ervoor dat onderwijs en arbeidsmarkt optimaal op elkaar aansluiten zodat er voldoende talent en kwaliteit beschikbaar is voor de toekomst . Meer informatie en het complete opleidingsaanbod food en dairy op MBO- en HBO-niveau is te vinden op www.dutchdairychain.nl of op te vragen via dutchdairychain.leeuwarden@wur.nl.