Open dag

Maak kennis met de wetenschap van een koe

De koeien op de Dairy Campus produceren niet alleen melk, maar ook veel onderzoeksgegevens en kennis over zichzelf. Immers, ze doen mee aan wetenschappelijk onderzoek. In het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 6 oktober opent Dairy Campus in Leeuwarden de poorten voor het publiek. Jong en oud kunnen een kijkje nemen in de diverse stallen en zelf zien hoe geluk van een koe te meten is.

Organisator Dairy Campus
Datum

za 6 oktober 2018 10:00 tot 15:30

Locatie Dairy Campus, Boksumerdyk 11, 8912 CA Leeuwarden

Op Dairy Campus vindt heel veel onderzoek plaats door onderzoekers van Wageningen University & Research samen met het bedrijfsleven en studenten van Hogeschool van Hall Larenstein.

Er staan 7 verschillende stallen op erf. In een stal vindt bijvoorbeeld het voedingsonderzoek plaats, in een andere stal worden de gassen (uit mest) gemeten. Daarnaast is er nog een stal waar koeien met 'zwangerschapsverlof' gaan. Er is ook een melkstal met een carrousel waar 40 koeien tegelijk in gemolken kunnen worden..

In al deze stallen staan koeien die meedoen aan een onderzoek. Ze produceren dus niet alleen melk maar zorgen ook voor veel data en kennis die weer gebruikt kan worden om ook in de toekomst genoeg zuivel te kunnen maken met respect voor dier, mens en milieu. 

Gelukkige koeien

Een vraag die vaak door bezoekers aan Dairy Campus wordt gesteld is of je kunt zien of een koe gelukkig is. Ook daar wordt op Dairy Campus onderzoek naar gedaan. Tijdens de Dag van de Wetenschap vertellen we hier graag meer over.

Daarnaast mag je natuurlijk de stallen in, zie je diverse robots aan het werk en mag je zuivel komen proeven.

Dairy Campus heeft tijdens het Weekend van de Wetenschap alleen op zaterdag 6 oktober van 10.00 -15.30 uur open stal. Op zondag genieten de koeien van hun rust.

Meer informatie