Nieuwe doorzaaimachine zorgt voor meer kruidenrijk grasland.

Nieuws

Nieuwe doorzaaimachine zorgt voor meer kruidenrijk grasland

Gepubliceerd op
12 maart 2019

Onder grote belangstelling is in de eerste week van maart de AMW OptiSeeder demonstreerd op Dairy Campus. Deze machine kan gras en kruiden doorzaaien in bestaand grasland. Kruiden zorgen niet alleen voor meer biodiversiteit, maar geven ook meerwaarde op het bedrijf in de vorm van meer stikstofbinding door klavers, betere koegezondheid, vasthouden van mineralen en meer beworteling in de bodem.

De demonstratie van de machine vond op een perceel van Dairy Campus plaats. Siebe Kinderman demonstreerde de werking van de doorzaaimachine in meerdere werkbanen. De ruim 50 belangstellenden waren zichtbaar onder de indruk over de werking van deze machine. Wel werd al snel duidelijk dat de zware kleigrond op Dairy Campus nog iets te nat was voor een optimale werking van de machine. Toch zagen de geïnteresseerden zeker potentie in deze machine, maar hadden ook nog wel vragen op gebied van hoe ontwikkelen kruiden zich goed in het bestaande grasland en hoe blijven ze?

De machine in bedrijf

Om het ontwikkelen van kruidenrijk grasland te stimuleren is het van belang dat de kiemomstandigheden voor kruiden zo optimaal mogelijk zijn. De AMW Optiseeder kan hierbij ondersteunen, doordat het gleufjes met zwarte grond creëert waar het zaad wordt opgelegd. Hierdoor hebben de kruiden een grotere kans om te kiemen en zich te verder te ontwikkelen in de bestaande grasmat. De techniek is gebaseerd op een lezing van Maarten Stapper uit Australië, georganiseerd door Mulder Agro. Tot nu toe scheuren we grasland en zaaien we vervolgens in een zwart zaaibed in. Dit willen we in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen om het verlies aan organische stof te verminderen. De machine is zo gemaakt dat het met weinig trekkracht door de zode gaat. De  machine kan met relatief hoge snelheid ingezet worden voor een hoge capaciteit.

Meer informatie

Kijk voor een volledige terugblik van de demonstratie op de website van Living Lab Fryslân

Betrokken partijen

De machine is een ontwikkeling van AMW Mechanisatie uit Oenkerk en Siebe Kinderman, in samenwerking met Mulder Agro uit Kollumerzwaag. Mulder Agro heeft de eerste machine aangekocht en verhuurt de machine. Johannes Bakker van het gelijknamige bedrijf Johannes Bakker Advies heeft diverse partijen in het veld samengebracht deze middag. Living Lab Fryslân is facilitator van deze sessie, draagt zorgt voor de communicatiewerkzaamheden en stimuleert concrete oplossingen voor Natuurinclusieve landbouw in Fryslân.