Open dag

Open dag Dairy Campus 2021

Dairy Campus in Leeuwarden is hét onderzoeks- en praktijkcentrum voor de melkveehouderij en de zuivelketen. In 2019 werd deze moderne ‘slimme’ boerderij 10.000 maal bezocht door bezoekers vanuit de hele wereld. Op zaterdag 2 oktober 2021 opent Dairy Campus de onderzoeksruimtes en staldeuren voor een beperkt publiek.

Organisator Dairy Campus
Datum

za 2 oktober 2021 10:00 tot 16:00

Locatie Dairy Campus
Prijsomschrijving Er zijn geen kosten verbonden

Slimme boerderij

De Nederlandse zuivelsector is continue op zoek naar een duurzamere en efficiëntere manier om zuivel te produceren. Met dit doel worden op Dairy Campus innovaties getest en de nieuwste onderzoeken voor de melkveehouderij van de toekomst uitgevoerd. Onderwijs wordt hierbij intensief betrokken.

Tijdens deze rondgang maak je kennis met de koeien in de verschillende onderzoeken en stallen. En ontdek je dat deze koeien niet alleen melk produceren maar juist zorgen voor veel data en kennis. Informatie die helpt om beter voor de koe te zorgen, om beter op de omgeving te passen en om nog beter en duurzamer melk te produceren.

Koetoilet

Je brengt onder andere een bezoek aan de voedingsstal. Hier zorgt een robot dat de koeien te eten krijgen. De draaimelkstal met ruimte voor 40 koeien staat ook op het programma. De nieuwste proef draait hier om het indikken van de melk.
Waar momenteel de meeste aandacht naar uitgaat, zijn de broeikasgassen en ammoniak die de melkveehouderij produceert. Onze milieustal inclusief koetoilet ontbreek daarom zeker niet.

Onze partner Van Hall Larenstein verzorgt onder andere het SmaakLab waar verschillende soorten zuivel aan bod komen.

Op en rond het weiland

Ook is er genoeg te zien op onze percelen. De kwaliteit van gras en de manier van beweiden wordt gelinkt aan methaan- en ammoniakemissies. En biodiversiteit wordt steeds belangrijker. Hoe vullen we dit in?

Onderzoekers van Wageningen University & Research geven uitleg bij de verschillende projecten.

Voor families inclusief kleine kinderen hebben we ook genoeg te doen met koeien en stallen, proefjes en spellen.

Coronatoegangsbewijs

Een geldig Coronatoegangsbewijs is voor deze open dag verplicht.

Vanaf 20 september 2021 moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Je krijgt een een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Dit geldt voor personen vanaf 13 jaar en ouder.

Reserveren

Reserveren is verplicht. Dit kan via dit reserveringsformulier vóór 30 september 2021.

Coronamaatregelen

Wij doen er alles aan om jouw bezoek aan Dairy Campus op een veilige manier te laten verlopen. Alle activiteiten vinden in de (semi) buitenlucht plaats.
Wij volgens de Nederlandse richtlijnen van het RIVM.

Kom niet naar Dairy Campus als:

  • Je klachten hebt die passen bij corona (je doet dat ook bij volledige bescherming)
  • Een nauw contact van je heeft corona en je bent niet of niet volledig beschermd
  • Je terugkomt uit een zeerhoogrisicogebied (je doet dat ook bij volledige bescherming)
  • Je een melding gekregen hebt via app CoronaMelder en je bent niet of niet volledig beschermd tegen corona
  • Je niet in het bezit bent van een geldig Coronatoegangsbewijs

Voor een veilig en prettig bezoek:

  • Plan je aankomst in het door jou uitgekozen tijdslot
  • Doe een zelftest, 5 dagen na het evenement