Tijdens de aflevering van de Valtra groengastrekker kregen alle betrokken partijen uitleg

Nieuws

Tractor op groen gas rijdt door Leeuwarden

Gepubliceerd op
27 september 2013

Sinds eind augustus 2013 loopt er een proef met een groengastractor in Leeuwarden. De Dairy Campus is één van de testlocaties van het Finse bedrijf Valtra. Dit bedrijf heeft een serie groengastractoren gemaakt. Samen met de importeur van deze tractor Agritech hebben provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden deze duurzame tractor naar Nederland gehaald.

Proef

De Dairy Campus gebruikt  de groengastractor voor de werkzaamheden op het bedrijf.  Daarnaast zet de gemeente Leeuwarden de tractor ook in bij het groenonderhoud. In de eerste fase van de proef staan de gebruikservaringen en technische prestaties centraal.  Het gaat dan bijvoorbeeld om verschillen met de huidige tractoren:  dagelijks gebruik, trekkracht  en tankgedrag.  Maar het gaat ook over verschil in brandstofgebruik. Studenten voeren dit onderzoek uit. De eerste ervaringen zijn er. De chauffeurs van gemeente Leeuwarden  en Dairy Campus merken geen verschil in technische prestaties. De groengastractor gedraagt zich hetzelfde als een tractor diesel. En bij normale werkbelasting zijn de gastanks na ongeveer 3 uur leeg. 

Keten van groen gas 

De provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden werken nauw samen op het thema groen gas. Daarbij staat het sluiten van de keten van groen gas centraal. Het gaat over opwekken, distributie en afzet of consumptie. Op de Dairy Campus wordt van koeienmest groen gas gemaakt. Deze brandstof wordt uiteindelijk gebruikt voor het maken van elektriciteit en voor het verwarmen van huizen. Groen gas wordt ook gebruikt om op te rijden. Bij het gebruik van groen gas komt CO2 vrij. De CO2-uitstoot wordt opgenomen door onder andere gras. Dat is weer de voeding voor de Friese koeien, die mest produceren. Daarmee is de cirkel rond. Juist de zuivelketen wil energieneutraal worden. Dat is goed mogelijk als groengasdistributie via het aardgasnetwerk mogelijk wordt. De proef met de groengastractor draagt bij aan het sluiten van de keten.

Ondernemers geven groen gas

Steeds meer Friese ondernemers rijden al op groen gas. Bijvoorbeeld Taxicentrale Witteveen,  Taxicentrale Wolters en Leeuwarder Taxi Centrale. Maar ook CowHouse en PostNL rijden op groen gas. En alle 21 stadsbussen van Arriva rijden op groen gas. Verder schakelt Friesland Campina ook over. De eerst vrachtauto voor vervoer van producten van de productielocatie naar de containerhaven in Leeuwarden rijdt op groen gas. De provincie Fryslân rijdt op dit moment met 44 groengasauto’s. Tot slot doet ook de gemeente Leeuwarden actief mee. De dienstauto’s van de burgemeester en wethouders rijden op groen gas. In totaal rijdt de gemeente met 40 groengasauto’s.

In Nederland staan nu zo’n 100 groengasvulstations. Daarvan zijn er 13 in de provincie Fryslân. Leeuwarden telt 3 groengasvulstations. Eén is speciaal voor de Leeuwarder stadsbussen. Het Friese OrangeGas is de grootste exploitant van groengasvulstations in Nederland.