Nieuws

Welkom bij Dairy Campus en EcoZathe

Gepubliceerd op
1 augustus 2013

Wij nodigen alle inwoners van Leeuwarden en de omliggende dorpen van harte uit om op 31 augustus naar de Burendag te komen. Tijdens deze dag laten we graag zien, ruiken en proeven wat op de Dairy Campus gebeurt en hoe de biogas, die o.a. uit de koeienmest wordt gewonnen, naar EcoZathe in Goutum wordt getransporteerd.

Wat is er te zien?

Bij Dairy Campus maak je een prachtige rondleiding langs de koeien en kalfjes. Je hoort waarom koeien op verschillende soorten  vloeren lopen, ziet koeien die op een watermatras slapen, die gemolken worden door een robot en ziet kalfjes die na de geboorte in een iglo komen en worden gevolgd met een GPS.

Maar je ziet ook hoe ondernemers druk bezig zijn met mestraffinage, mestvergisting en de productie van algen en eendenkroos.

Bij EcoZathe of ‘Het Gordeldier’ in Goutum zoals het ketelhuis ook wel wordt genoemd, wordt  deze dag uitleg gegeven over de warmteopwek en warmtedistributie. De koeienmest en co-producten van Dairy Campus zijn o.a. de energiebron voor de elektriciteit en warmte die EcoZathe aan de Zuidlanden levert. 

Prachtige fietsroute

Kom op de fiets. De weg tussen de locaties is een prachtige fietsroute en wordt goed aangegeven. Bovendien kun je een tussenstop maken bij de tuin ‘De Oerfloed’ van de Leerschool Permacultuur.

Leuk voor jong en oud

We zien je graag op 31 augustus van 10.00 uur tot 15.00 uur. De koffie staat klaar. En ook voor kinderen is er genoeg te beleven. 

Tot ziens namens Dairy Campus en alle partijen die aanwezig zijn op de Burendag,

Kees de Koning 

EcoZathe:   Lykwei 1k | 9084 AK Goutum
EcoZathe: Lykwei 1k | 9084 AK Goutum
Dairy Campus: Boksumerdyk 11 | 9084 AA Goutum
Dairy Campus: Boksumerdyk 11 | 9084 AA Goutum