Nieuws

Dairy Campus werkt mee aan preventieprogramma Dry2Fresh

Gepubliceerd op
23 januari 2014

Dry2Fresh is een internationaal adviesprogramma gericht op het verbeteren van de transitieperiode bij melkvee.

Het programma is opgezet en onderhouden door Blue4Green, waarbij gebruiksvriendelijkheid, gebruiksprotocollen en kwaliteit in de praktijk van groot belang zijn. Onderzoekers van Wageningen UR en Dairy Campus zorgen voor een gedegen wetenschappelijke basis van Dry2Fresh. Na een succesvolle introductie bij verschillende dierenartsenpraktijken in Nederland wordt het programma door Blue4Green samen met Wageningen UR en Dairy Campus nu ook geschikt gemaakt voor een internationale introductie.

Centraal in het Dry2Fresh programma staat de transitieperiode. Een succesvolle transitie is noodzakelijk voor een optimaal begin van de lactatie. Maar juist in deze periode gaan alle koeien door een “dip”: een tekort aan verschillende stoffen. De hoge melkproductie daagt de moderne koe namelijk uit om op het scherpst van de snede te lopen. De uier krijgt daarbij in de stofwisseling voorrang op vele andere organen. Als er onvoldoende stoffen beschikbaar zijn om de melkgift én het lichaam te onderhouden, raakt de koe in de dip. Vooral energie en calcium zijn schaars rondom afkalven. Het verbruik is hoger dan de hoeveelheid die de koe uit voer opneemt. Een klein gebrek kan zonder probleem gecompenseerd worden, maar regelmatig wordt de dip te diep, waardoor problemen ontstaan die de gezondheid en productie niet ten goede komen. En dat willen we nu juist voorkomen!

Lees meer over de transitie-dip in de whitepaper