category_news

Verwijderen van oplosmiddelen in farmaceutische waterstromen kan duurzamer

Gepubliceerd op
27 mei 2024

Eén van de stappen in productieprocessen van geneesmiddelen is het verwijderen van lage concentraties medicijnresten en oplosmiddelen in relatief grote hoeveelheden water. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkelen een slimme combinatie van methoden voor een duurzamere en effectievere behandeling van dit water.

Water dat wordt gebruikt in de productieprocessen van farmaceutische producten bevat veel elementen die moeten worden verwijderd voordat het als afvalwater kan worden geloosd. Het bevat niet alleen medicijnresten, maar ook oplosmiddelen die worden gebruikt bij de productie van farmaceutische verbindingen. Om dit water te zuiveren worden meestal warmtemethoden zoals destillatie en verbranding, gebruikt. Deze methoden zijn echter erg energie-intensief. ‘Verbranding leidt tot CO2-uitstoot én aanzienlijke kosten, bijvoorbeeld voor transport en opslag. We hebben dus oplossingen nodig om dit proces duurzamer en goedkoper te maken', zegt Mattijs Julsing, onderzoeker Microbial Cell Factories.

Julsing en zijn collega Tania Mubita Zambrano, onderzoeker Separation and Purification, propageren een duurzamere aanpak voor de omgang met oplosmiddelhoudend water. Deze aanpak omvat het aanpassen en combineren van bekende methoden voor de behandeling van afvalwater, zoals membraantechnologieën en microbiële afbraak. Scheiding en zuivering met membranen laten bepaalde stoffen door, terwijl andere worden vastgehouden en geconcentreerd. Deze methode vermindert effectief het volume vervuild water.

Afbraak door micro-organismen

'Na concentratie heb je twee opties', legt Mubita Zambrano uit. ‘Je kunt de oplosmiddelen terugwinnen en hergebruiken, of ze afbreken in minder schadelijke stoffen.' Micro-organismen spelen een cruciale rol bij het afbreken van oplosmiddelen, omdat ze hun voedingsstoffen uit het vervuilde water kunnen halen. ‘We kunnen een groep micro-organismen samenstellen die de gewenste stof precies afbreekt’, vult Julsing aan. ‘Micro-organismen passen zich snel aan, dus met de juiste selectiedruk doen ze precies wat je wilt dat ze doen.’

Dat aanpassingsvermogen komt goed van pas, want elk farmaceutisch bedrijf is anders, net als hun productiewater. Daarom beginnen Mubita Zambrano en Julsing hun onderzoek met een analyse van het betrokken water. Zodra duidelijk is welke stoffen aanwezig zijn en in welke concentratie, ontwerpen zij een oplossing op maat op basis van één of beide methoden.

Economisch rendabel

Welke voordelen heeft dit voor de farmaceutische bedrijven naast duurzaamheid? Een belangrijk aspect ligt in de economische haalbaarheid van het zuiveringsproces. 'Uiteindelijk zijn kostenbesparingen de meest dwingende prikkel voor farmaceutische bedrijven', zegt Julsing. ‘Ze moeten betalen om van hun afvalwater af te komen, en door het proces efficiënter en effectiever te maken, wordt het kosteneffectiever’. Mubita Zambrano voegt hieraan toe: 'En aangezien de regelgeving in de toekomst naar verwachting strenger zal worden over welke verontreinigende stoffen in afvalwater mogen worden toegelaten, zullen de economische voordelen waarschijnlijk nog verder toenemen.'

Wilt u weten hoe u uw water effectiever en duurzamer kunt beheren? Neem voor meer informatie contact op met Tania Mubita Zambrano.