Nieuws

Energie opwekken met dansende koeien

Gepubliceerd op
4 juli 2014

Tien groepen van ieder zeven studenten van de module 'Leren Innoveren' (Landbouw) lieten de afgelopen weken hun creativiteit de vrije loop bij het bedenken van innovatieve ideeën voor opdrachtgevers als Oxfam Novib en Dairy Campus. Het lectoraat Welzijn van Dieren van Hogeschool VHL organiseerde samen met melkveehouder Anton Stokman uit Koudum een prijsvraag voor de studenten.

Het voorstel voor opdrachtgever Kees de Koning, manager Dairy Campus, waarmee de campus met dansende koeien in haar eigen energie kan voorzien, kwam als winnaar uit de bus.

Lastige opdracht

De winnende groep kreeg een lastige opdracht mee: bedenk een vernieuwende manier waarop de Dairy Campus zelf in haar energiebehoefte kan voorzien. Voor de hand liggende oplossingen als zonnepanelen of biogas waren uitgesloten, er moesten nieuwe idee├źn komen. En die kwamen er volop!

Cows on the dance floor...

De studenten kozen ervoor een dansvloer voor koeien uit te werken. De bewegingen van de koeien leveren energie op, die door speciale panelen bruikbaar kan worden gemaakt. De terugverdientijd van de panelen ligt iets boven de 5 jaar.

Dansvloer voor koeien op TV

Studenten en een leraar van het Van Hall Instituut in Leeuwarden vertellen in een uitzending Omroep Friesland over nieuwe ontwikkelingen binnen de melkveehouderij op het gebied van duurzame energie op Dairy Campus. Bekijk hier het filmpje op 2.59-4.50 minuut. 

Meer informatie over de overige winnaars