Nieuws

Melkproductie na afkalven is topsport voor koeien én veehouders

Gepubliceerd op
13 september 2012

De start van de lactatie is ware topsport voor een melkkoe. Het is algemeen bekend dat als je de koe met een goede warming-up door de eerste weken van de lactatie weet te coachen, de rest van de lactatie een ererondje is. Nog altijd valt er in de periode rond afkalven veel te verbeteren, maar eenvoudig is dat niet: er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Op donderdag 25 oktober 2012 zullen zes gerenommeerde onderzoekers uit binnen- en buitenland de laatste wetenschappelijke inzichten presenteren over de fysiologie van melkvee in de eerste weken van de lactatie tijdens het Internationale Dairy Nutrition Symposium in Wageningen. Registratie voor deze bijeenkomst is nu geopend.


Het symposium begint met een presentatie van Dr. Björn Kuhla, onderzoeker aan het Leibniz Instituut voor de Biologie van Landbouwhuisdieren in Duitsland. Hij begint bij het begin: op welke manier wordt de voeropname in het begin van de lactatie gereguleerd? Vervolgens zal Roselinde Goselink van Wageningen UR Livestock Research de weg van het voer van voeropname naar fermentatie en absorptie verder toelichten middels haar presentatie over de regulering van de absorptiecapaciteit in de pens tijdens de transitieperiode. Aansluitend presenteert professor José Santos van de Universiteit van Florida, Verenigde Staten, zijn werk op het gebied van voeding en vetstofwisseling in de lever in relatie tot diergezondheid en vruchtbaarheid.

Na de lunchpauze verzorgt Kees de Koning, manager van Dairy Campus, een intermezzo waarin hij dit nieuwe internationale centrum voor melkvee onderzoek, onderwijs en ondernemers introduceert. Saskia van der Drift van de Universiteit Utrecht vervolgt daarna het wetenschappelijke programma met haar presentatie over de individuele variatie in vet- en eiwitmobilisatie bij koeien in het begin van de lactatie. Aansluitend bespreekt dr. Stephan Whelan van University College Dublin in Ierland de opties om de energiestofwisseling van melkvee tijdens het begin van de lactatie te sturen door aanpassing van het eiwitniveau in het rantsoen. De laatste spreker, dr. Ric Grummer van Balchem Corporation, Verenigde Staten, sluit het symposium af met een actueel overzicht van de mogelijkheden voor nutritionele ondersteuning in de vroege lactatie. Tijdens het symposium hebben deelnemers volop ruimte om vragen te stellen en te discussiëren over de onderwerpen.

Wilt u ook deelnemen aan het symposium, of meer informatie over het programma? Kijk dan op de website van het symposium (‘early bird’ tickets tot 1 oktober!). We zien u graag op 25 oktober in Wageningen!

Het ‘International Dairy Nutrition Symposium’ wordt jaarlijks georganiseerd door het Centrum Diervoeding van Wageningen UR (University & Research centre) en Universiteit Utrecht. Dit jaar wordt het symposium mede-georganiseerd door Balchem Corporation, Dairy Campus en Wageningen Institute of Animal Sciences.