Nieuws

Voerefficiëntie bepalen met infrarood

Gepubliceerd op
7 oktober 2020

Fokken op verbeterde voerefficiëntie kan leiden tot lagere voerkosten en tot een kleinere ecologische voetafdruk van de melkveehouderij want efficiënte koeien hebben ook nog een lagere methaanuitstoot en minder voer nodig per kilogram melk.

Voerkosten zijn ongeveer 50% van de totale kosten op een melkveehouderijbedrijf. Efficiënte koeien hebben relatief minder voer nodig voor dezelfde melkproductie.
Om voerefficiëntie te bepalen, is het nodig te weten hoeveel voer een koe heeft gegeten ten opzichte van haar productie. Dit kan bijvoorbeeld met RIC-bakken (Roughage Intake Control). Hiermee wordt het voer gewogen en wordt een koe die komt eten geregistreerd. Innovatiecentrum Dairy Campus heeft 64 RIC -bakken in gebruik in de voedingsstal. RIC-bakken zijn relatief duur en er kunnen maar weinig koeien tegelijk worden gemeten, waardoor het nauwelijks wordt toegepast op commerciële melkveebedrijven. Daarom is het belangrijk dat er een alternatief wordt gevonden om de voerefficiëntie te bepalen. Een andere methode moet snel, makkelijk en goedkoop zijn en het is belangrijk dat er data verzameld wordt van veel dieren.

Infrarood thermografie

Een voorbeeld van een potentiele methode is infrarood thermografie. Deze methode is non-invasief en kan snel en relatief goedkoop data verzamelen van veel koeien. Infrarood camera’s worden al gebruikt om ziektes vroeg op te sporen bij melkvee en om de voerefficiëntie van vleesvee in te schatten. De relatie tussen de infraroodbeelden en voerefficiëntie bij melkvee is minder bekend.

Vanuit Breed4Food en in samenwerking met CRV zijn we aan het onderzoeken of infrarood thermografie gebruikt zou kunnen worden als indicatie voor voerefficiëntie van melkkoeien. Hierbij willen we de volgende vragen beantwoorden:

  1. Wat is de definitie van het infrarood-kenmerk? Oftewel, welk lichaamsdeel kunnen we het beste meten? En, wat gaan we daar precies aan meten?
  2. Wat is de correlatie tussen het infrarood-kenmerk en voerefficiëntie?

Om deze vragen te beantwoorden, wordt de voeropname en melkproductiegegevens van de koeien in de voedingsstal gebruikt en filmt een infrarood camera tijdens het melken.
Deze metingen zijn verricht op Dairy Campus in september 2020.

Camera

Infraroodstraling is straling buiten het zichtbare spectrum. Het heeft een kleinere golflengte dan rood licht, dat mensen wel kunnen zien met het blote oog. Alle lichamen geven infraroodstraling af. Dat kunnen we voelen als warmte. De golflengte van infrarood hangt samen met de temperatuur. Een infraroodcamera meet deze straling en maakt er beeld van. Met hulp van deze camera krijgen we dus inzicht in de temperatuur van de objecten voor de camera, in dit geval koeien.