Nieuws

WUR-studenten duiken in wereld van de melkveehouderij

Gepubliceerd op
16 juli 2019

Een volledige week hebben 12 studenten van Wageningen University & Research kennis gemaakt met alle ontwikkelingen binnen de melkveehouderij op Dairy Campus. Van koeien melken, fokkerij, graslandbeheer, economie tot jongvee opfok. Alle onderdelen kwamen aan bod tijdens deze inspirerende praktijktraining in Leeuwarden. De studenten waren enthousiast over deze leerzame week.

Deze internationale groep studenten uit Wageningen kwam naar Friesland om een praktijktraining te volgen op het innovatiebedrijf voor de melkveehouderij Dairy Campus. In deze inspirerende omgeving maakten zij op een enthousiaste wijze kennis met veel onderwerpen binnen de melkveehouderij in de praktijk. Het was voor eerste keer dat er zo’n praktijktraining voor deze eerstejaars studenten op Dairy Campus plaatsvond.

Studenten helpen met melken op Dairy Campus
Studenten helpen met melken op Dairy Campus

Leren in praktijkomgeving

Een medewerker van Dairy Campus had een gevarieerd programma samengesteld, waarin ieder dagdeel een ander thema centraal stond. Onder het mom van een duik in de bodem, voeding, fokkerij, economie, graslandbeheer maakten zij kennis met alle facetten. Naast een stuk theorie maakten ze daarna direct op het bedrijf kennis met de praktijk. Vooral het praktijkgedeelte sprak de studenten erg aan. Zo hielpen er elke ochtend drie studenten om 5:00 uur mee met het melken in de carrousel. "I really enjoy milking part at the morning'', merkt een studente op.

De week werd afgesloten met een tweetal excursies in Friesland. Ze bezochten een biologisch melkveebedrijf dat veel doet aan weidevogelbeheer en een high-tech melkveebedrijf dat volop is geautomatiseerd. Naast het vergaren van kennis was er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning. De studenten hebben een leuke avond gehad bij het Friese fierljeppen.

Succesvolle week

De studenten beoordeelden de week met een gemiddeld cijfer van een 8,7. De deelnemers waren zeer tevreden over de invulling en de organisatie van deze praktijktraining. Een aantal deelnemers had graag nog iets meer praktijkinvulling gehad. Ondanks dit leerpunt was het voor alle studenten een top week.