Burendag Dairy Campus

Nieuws

Geslaagde 'Burendag' op Dairy Campus

Gepubliceerd op
3 september 2013

Dairy Campus organiseerde op 31 augustus een 'Burendag' voor inwoners van Zuidlanden, Leeuwarden en de omliggende dorpen. Zij konden zowel een kijkje nemen op Dairy Campus als in het ketelhuis EcoZathe in Techum.

Ruim vijfhonderd buren bezochten 'Dairy Campus' en 'EcoZathe' mocht tweehonderd bezoekers verwelkomen op de 'Burendag'. Tussen de beide locaties was een fietstocht uitgezet. Op de Dairy Campus werd iedereen ontvangen met gratis koffie en voor de kinderen was er Chocomel en Fristi van partner FrieslandCampina. In de presentatieruimte, waar de rondwandeling begon, stonden nog meer partners. Zoals provincie Friesland over het gebruik van groen gas voor hun wagenpark en gemeente Leeuwarden over de gebiedsontwikkeling van het Transitiepark Groen Gas rondom Dairy Campus. Ook de onderwijsinstellingen Van Hall Larenstein en NordwinCollege en het Kenniscentrum van Groen Gas Nederland waren aanwezig en stonden de bezoekers graag ter woord.

Informatiemarkt

Na al deze informatie konden de bezoekers de route vervolgen over het bedrijfsterrein. Hier zagen zij hoe de koeien door de melkrobot worden gemolken en konden de kalfjes in de iglo geaaid worden. Bij het jongvee was iets speciaals te zien, het zogenaamde Smart Dairy Farming onderzoek. Met behulp van een GPS worden de jonge dieren gevolgd en gegevens verzameld. Een medewerker legde met behulp van een presentatie uit wat men met deze gegevens doet. Natuurlijk was er ook een springkussen voor de kinderen en klom jong en oud graag even in de tractor. Een nieuwe tractor die op biogas rijdt. Bij de mestvergisters, de mestraffinage en het algenveld werd toelichting gegeven op de laatste ontwikkelingen en kon men horen hoe biogas ontstaat en gebruikt wordt voor warmte en energie.

EcoZathe

Bij EcoZathe, het ketelhuis van Essent in Techum, kregen de bezoekers uitleg over het opwekken van warmte en de warmtedistributie. Hier was verder uitleg over hoe biogas gebruikt kan worden als energiebron voor warmte en energie voor de woningen in de Zuidlanden. Na afloop reageerden de buurtbewoners enthousiast op de geslaagde ‘Burendag’. Een dag die dus zeker voor herhaling vatbaar is.