Nieuws

Hogere groei door opfok op roostervloer in kleine groep

Gepubliceerd op
29 april 2020

Kalveren huisvesten in kleine groepen op een roostervloer in plaats van stro geeft betere groeiresultaten. Dat geldt ook voor het voeren van een verhoogde gift melkpoeder.

Dat zijn twee uitkomsten van het meerjarige project InnoCalf. In totaal zijn 224 kalveren op Dairy Campus intensief gevolgd van 0 dagen tot 18 weken. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van ForFarmers, Trouw Nutrition en VDK Agri.

Minder antibiotica

De kalveren die gehuisvest waren in het CalfOTel-systeem, een huisvestingsysteem met rubberen vloer in plaats van stro, wogen op een leeftijd van 18 weken gemiddeld 8,5 kilo meer dan de referentiegroep. Ook kregen deze kalveren tijdens de proef minder antibiotica toegediend: 0,8 dagen ten opzichte van 2,79 dagen voor de referentiegroep.

Het langer individueel huisvesten – drie weken in plaats van één week – en de kleinere groepsgrootte met minder leeftijdsverschil zouden een verklaring voor de gevonden resultaten kunnen zijn, zo geven de onderzoekers aan. Een nadeel van de rubberen vloer noemen de onderzoekers dat de op deze vloer gehouden kalveren duidelijk smeriger zijn dan de andere kalveren.

Hogere groei door meer melk

Ook een proef met melkpoeder maakte deel uit van het project. Daaruit komt naar voren dat de kalveren met een verhoogde melkgift harder groeiden dan de kalveren die een ‘optimale’ melkgift kregen. Na 18 weken waren de dieren die een verhoogde gift kregen, gemiddeld 4,8 kilo zwaarder. Ook waren de kalveren in de groep met de verhoogde gift schoner dan de dieren die de ‘optimale’ gift kregen.

Trouw Nutrition en ForFarmers blijven echter bij hun advies om de ‘optimale’ gift te voeren. De extra kilo’s melkpoeder zijn te prijzig ten opzichte van de laatste kilo’s extra groei die ze genereren.

In het aprilnummer van Veeteelt, dat afgelopen week is verschenen, wijdt Veeteelt een achtergrondartikel aan het project InnoCalf.